Herfst en Winter..... niet echt mijn favoriete jaargetijden. Echter, als het om eten gaat dan weer wel. Heerlijke stoofpotjes, een overvloed aan wild en paddenstoelen.
Voor een workshop winterbarbecue maakte ik dit superleuke en smaakvolle gerecht gebaseerd op diverse ingrediënten die in het najaar volop te verkrijgen zijn.
INGREDIËNTEN EN BENODIGDHEDEN:
Voor de zuurkoolappeltjes
4 appels
zakje zuurkool
appelstroop
handjevol rozijnen
meloenboortje
cederhouten rookplankje
Voor de Boerenkoolpesto
200 gram gesneden boerenkool
40 gr Parmezaan rasp
30 gr gepelde pistache nootjes
1 teentje knoflook
Kneepje citroensap
Peper en zout
Goede Olijfolie
Voor de appelstroop/bockbiersaus
1 flesje bockbier
3 eetl appelstroop
1 eetl. maizena
1 tak rozemarijn
Peper en zout
Voor de gevulde Bavette
800 gram Bavette
6 el Boerenkoolpesto (zie hierboven)
150 gram gedroogde appeltjes
2 el pistachenoten gepeld
2 takjes tijm
Rub (bijv. Frozen Joy van NoRubbish) of peper en zout
Steelpannetje (liefst gietijzer)
Garde
Keukenmachine
Barbecue met deksel
Kerntemperatuurmeter
Slagerstouw
BEREIDEN:
*Boerenkool Pesto
Blancheer de boerenkool even in kokend water en spoel direct koud af.
Maal alle ingrediënten fijn in een keukenmachine. Begin met 6 el olijfolie. Is het mengsel nog te dik voeg dan wat extra olijfolie toe.
Breng de boerenkoolpesto verder op smaak met peper en zout en eventueel wat extra citroensap.
*Smokey Zuurkool appeltjes
Was de appels, en snijd het bovenkanten eraf.
Hol ze uit met een meloenboortje maar laat de bodem ‘heel’.
Meng een handvol rozijntjes door de zuurkool en vul de appels met dit mengsel.
Druk dit goed aan en top af met een eetlepel appelstroop.
Plaats de appels op het cederhouten rookplankje en zet dit direct boven het vuur op het rooster zodat het plankje gaat smeulen. Rook en gaar de appels in ca.
15 a 20 minuten tot ze zacht en smokey zijn.
*Appelstroop/bockbiersaus
Maak de saus door appelstroop, bier en rozemarijn te verwarmen en in te koken. Meng wat maizena met koud water en voeg dit papje toe, en maak hem op smaak met zout peper.
Als de saus klaar is haal je hem van het vuur.
*Gevulde Bavette
Als eerste, je bbq aansteken. Zorg dat je een directe en een indirecte zone hebt. Zodat je kunt grillen boven het houtskool, en daarna je rollade kunt laten garen boven de indirecte zone. Als je indirecte zone 180 graden is op het rooster dan zit je goed.
Vlinder de bavette, je snijdt de bavette 2 keer in zodat er een dunne grote lap ontstaat waar je de ingrediënten op kunt leggen en op kunt rollen.
Let op de draad!!!! Vlinder en rol de bavette op zodat je het eindresultaat op de draad kan snijden. Doe je dit niet zal je rollade taai zijn omdat de draad van het vlees in de lengte loopt.
Smeer de binnenkant van de bavette in met de boerenkool pesto, en leg de gedroogde appeltjes en pistachenoten aan de linker zijde van de bavette.
Ris de tijm en verspreid over de bavette.
Rol de rollade op. (Let op de draad van het vlees) en knoop hem vast met een knoop met extra slag. Of oefen op de slagers rolladeknoop :-)
Kruid de buitenzijde met je favoriete rub of gewoon met peper en zout. Ik gebruik bij voorkeur Frozen Joy van No Rubbish. Een mooie blend met tonen van kaneel, sinaasappels en rode wijn.
Grill eerst je rollade boven de directe zone, de temperatuur zal hier zo’n 210 a 230 graden zijn. Grill totdat er een mooi goudbruine bark is ontstaan.
Zodra je de bark mooi genoeg vindt laat je je rollade nog even garen boven de indirecte zone tot een kerntemperatuur van 52 a 56 graden.
Vervolgens laat je de bavette nog even een minuutje of 10 rusten, en snijd daarna zo dun mogelijke plakken.
Serveer met de appelstroop/bockbiersaus en de Smokey Zuurkool Appeltjes
Comments