De uitdaging eens aangegaan om op de Bbq een lekker vega recept te maken.
Zelf ben ik een enorme liefhebber van knoflook en uien, deze vormen dus ook de basis van deze overheerlijke side-dish.
Desgewenst kan je als doorgewinterde carnivoor ook wat spekjes toevoegen.
Ingrediënten:
600 g sjalotten
2 rode uien
3 tenen knoflook
4 takjes verse tijm
2 el traditionele olijfolie
100 g witte basterdsuiker
2 shotglas (Barnevelds) kruidenlikeur of Jägermeister
1ei
roomboter
1 rol vers bladerdeeg (rol à 270 g)
Bereiding:
Verwarm de barbecue voor op 180 °C.
Halveer de sjalotten, de rode ui in kwarten en hak de knoflook fijn. Ris de blaadjes van de takjes tijm. Doe wat olijfolie in de skillet en voeg de sjalotten/ui en knoflook toe. Voeg wat peper toe en bak zachtjes gaar gedurende 20 minuten.
Schep tussendoor regelmatig om.
Laat de suiker met de likeur/jägermeister in een steelpan op laag vuur smelten tot karamel. Dit duurt 8 min. Roer af en toe met een houten lepel. Doe een klontje boter in je gietijzeren skillet/schaal, en daarna de karamel voorzichtig erop.
Leg de sjalotten met de snijkant naar boven in de skillet. Bestrooi met de tijm. Rol het bladerdeeg uit en leg op de sjalotten. Stop goed in bij de randen. Maak met een mes in het midden van het bladerdeeg een gaatje, zodat het vocht kan ontsnappen, en bestrijk het met losgeklopt ei.
Bak de tarte tatin in ca. 30 min. gaar en goudbruin. Laat 10 min. afkoelen op een rooster. Keer om op een plank en bestrooi met peper en eventueel zout. Serveer bij voorkeur warm.
Bereidingstip:
Je kunt de tarte tatin 1 dag van tevoren bereiden. Bewaar afgedekt in de koelkast. Verwarm eventueel 10 min. in de oven op 190°C.
Combinatietip:
Lekker met een salade van rucola, groene aspergetips, verkruimelde geitenkaas en citroenolijfolie extra vierge.
Comments