Als TokTokCityBbq zijn we, zoals de naam al doet vermoeden, gek op kip. In het bijzonder op de vleugetjes (Chickenwings). Op deze website staan heb ik al diverse varianten en zelfbedachte recepten beschreven, zoals met Cerise.
Deze kippenvleugels met parmezaanse kaas en knoflook zijn echter een Amerikaanse klassieker, maar dan met een spicy TokTokCity twist. Als basis heb ik gekozen voor de Chicken Champ rub van Big boy barbecue waar ik onlangs een sample van kreeg opgestuurd. Een mooie blend van anijs en kaneel, met als finale een pittige kick van rode chili.
En geïnspireerd door de recepten van Dennis van Koutrik alias NoskosBbq hebben we er meteen een lekkere dipsaus bij gemaakt met gepofte knoflook. Absoluut een super snack van de barbecue of als een heerlijk voorgerecht.
Ingrediënten:
2 kilo Kipvleugeltjes (platte deeltje)
Chicken Champ rub (Big Boy Bbq)
koolzaadolie
Voor de geroosterde knoflook dipsaus:
3 tenen gepofte knoflook fijn gesneden
olijfolie
3 eetlepels kwark
3 eetlepels mayonaise
peterselie fijn gesneden
1/4 rode peper fijn gesneden
Voor de parmezaanse kaas-knoflook eindsaus:
100 gram roomboter – ongezouten
1 bol knoflook gepoft, daarna fijn gesneden
60 gram parmezaanse kaas – geraspt
3 eetlepels peterselie – fijn gesneden
1 rode peper fijn gesneden
zwarte peper
aluminiumfolie
Bereiden:
Maak je barbecue gereed voor indirect gebruik op 180-200°C. Ik heb hiervoor in mijn GrillBill kamado in het midden een wokkel aangestoken zodat de vuurhaard in het midden zit. De buitenring is daardoor als indirecte zone te gebruiken, en kan je midden op de bbq in de laatste fase de wings mooi afgrillen.
Snijd van de bol knoflook het bovenste deel af, en leg de knoflook op de aluminiumfolie. Giet de olijfolie op en tussen de teentjes en vouw de folie zorgvuldig dicht.
Plaats de knoflook in de bbq en laat deze zo'n 20-25 minuten poffen tot hij zacht is.
Terwijl de knoflook op de BBQ ligt te poffen kan je de volgende stap voorbereiden.
Doe wat koolzaadolie over de kippenvleugels en hussel ze om totdat er een dun laagje olie op alle vleugeltjes zit. Bestrooi daarna royaal met de barbecue rub.
Als de knoflook zacht is mag deze van de barbecue en mogen de kippenvleugels er op. Indirect langs de buitenrand op , dus weg van het vuur en op 180-200°C gedurende 25-30 minuten.
Doe alle ingrediënten voor de eindsaus bij elkaar in een pannetje en laat dit langzaam smelten. Houd van de gepofte knoflook 3 teentjes apart voor de dipsaus. Let op!!! boter mag niet kleuren.
Maak de dipsaus door alle ingrediënten te mengen, zet daarna weer koud weg.
Grill de kippenvleugels krokant als ze gaar zijn. Doe dit in de zone direct boven het vuur. Leg ze daarna weer indirect. En laat ze nog eens 10 minuten doorgaren.
Haal de kippenvleugels van de barbecue en doe ze in een ruime kom. Doe de eindsaus erbij en schud om totdat alle vleugels goed bedekt zijn.
Garneer de kippenvleugels eventueel door er nog wat kaas overheen te raspen en er wat fijngesneden peterselie overheen te strooien.
Serveer met de dipsaus en een mooi koel IPA biertje. Tel na afloop je vingers na.....
Comments