Tijdens de feestdagen een mooie pot O'Donnell Very Cherry Moonshine gekocht in de flagshipstore in Utrecht.
Waanzinnig lekkere smaken hebben ze in hun assortiment. Uiteindelijk koos ik voor de variant met kersen. De combinatie in een glaze samen met Cherry Coke is waanzinnig. Try this at home!
De oorsprong van de Moonshine ligt in het eerste deel van de 20e eeuw in de Verenigde Staten - de tijd van de drooglegging. In 1919 werd zowel de productie als de verkoop van alcohol verboden, wat desastreuze gevolgen had. De werkloosheid werd gevolgd door criminaliteit en corruptie. De burgers vochten tegen de wet en kwamen in opstand door het illegaal stoken van de drank op boerderijen. Ze verkochten deze drank aan smokkelaars die "bootleggers" werden genoemd en het te serveren in "speakeasy" cafés.
Het consumeren van alcohol hield stand en de smokkelaars of gangs, hadden de controle over de handel. Het gevolg voor de staat was een aanzienlijk verlies aan belastinginkomsten en dus werd de wet uiteindelijk gekanteld door de toenmalige president Roosevelt.
De leider van een van de bendes was Edward "Spike" O'Donnell (1890-1962) - de naamgenoot. Hij was de leider van de South Side Gang in Chicago en tijdens de Chicago Beer Wars vocht hij bloedige gevechten met zijn tegenstanders. Hoewel Spike een meedogenloze gangster was, was kwaliteit altijd belangrijk voor hem en daarom hield hij vast aan producenten van Duitse afkomst. O'Donnell had geen geweten als het ging om de strijd tegen andere gangsters voor de overmacht op de zwarte alcoholmarkt en bleef een bepalend karakter voor de Roaring Twenties.
(Bron: website O'Donnell)
INGREDIËNTEN:
3 kilo kipkluifjes / kipwings
Chicken Rub Letzq
100 gr roomboter
1 el verse gember gehakt
1 teen knoflook fijn gehakt
1/2 rode ui fijn gesnipperd
250 gr zoete kersen (diepgevroren)
200 gr licht bruine basterdsuiker
1 tl gerookte paprika
1 tl chillipeper flakes
300ml Cherry Coke
120 ml Very Cherry O'Donnell moonshine
4 el honing
2 el balsamicoazijn
2 el ketjap manis
zout en peper naar smaak
BEREIDING:
Rub de chickewings ruim met de rub en laat minimaal 2 uur rusten.
Smelt de boter in de pan en voeg de gember, sjalot, knoflook en de kersen toe. Stoof dit al roerend gedurende 15 minuten tot alles zacht is geworden.
Voeg de bruine suiker toe en roer goed door.
Voeg vervolgens de rest van de ingrediënten toe, en laat het 30 minuten zacht pruttelen. Pureer alles glad met een staafmixer en reduceer verder tot een dikke glaze.
Steek ondertussen de Bbq aan en zorg voor een indirecte opstelling met een temperatuur van 180 graden.
Geef de wings rook mee door toevoegen van enkele blokjes kersenhout.
Leg de wings op de Bbq en rook ze 1/2 uur. Het velletje zal nu ook mooi indrogen en knapperig worden.
Kwast daarna de wings 1 a 2 keer in met de cherry coke glaze.
Haal de wings van de Bbq als een kerntemperatuur is bereikt van minimaal 82 graden.
Hou je van een lekkere krokante korst, haal dan de deflector uit de Bbq en gril je wings nog een minuut of 5 direct bovem de kolen. Let op!!!!! Door de suikers in de glaze kan je kip enorm snel verbranden.
Combineer deze wings met uiteraard een schotje Very Cherry O'Donnell moonshine.
Bij 1 1/2 kilo Wings recept van de Glaze door de helft.
Comments